Hyvä motivaatio avain lopettamiseen

18.12.2015

Tupakoinnin lopettaminen onnistuu silloin, kun taustalla on hyvä motivaatio, kertoo Vermanin teettämä tutkimus. Suurin osa tupakoivista haluaa lopettaa, mutta epäonnistuu motivaation puutteen vuoksi.

Tutkimuksessa selvitettiin syitä tupakoinnin lopettamiselle ja tärkeimpänä syynä epäonnistumiselle pidettiin omaa motivaatiota, joka ei ollut riittävä. Toiseksi yleisimpänä syynä pidettiin nikotiinivalmisteita, joista ei saatu riittävästi apua vieroitusoireisiin.

Liian stressaantuneeksi olonsa koki kolmannes vastaajista, joiden mukaan lopettamista ei kannata juuri nyt edes yrittää.

“Nikotiinikorvaushoito on tehokas, jos annostus on oikea. Uskon, että omaa motivaatiota tukee onnistumisen kokemukset, joita saa, kun nikotiiniriippuvuus on hallinnassa”, kommentoi Vermanin tuoteasiantuntija Hannele Suutarinen.

Verman tutki tupakointia ja lopettamisen motiiveja marraskuussa 2015. Laadullisen tutkimuksen kohderyhmässä olivat 25–55-vuotiaat suomalaiset, jotka joko tupakoivat tai ovat lopettaneet. Tutkimuksessa selvitettiiin sekä tupakoinnin että lopettamisen motiiveja sekä onnistumisen taustoja. Tutkimukseen osallistui 120 henkilöä ympäri Suomen, joista naisia oli 37% ja miehiä 67%. Tutkimuksen toteutti Q-tutkimus.