”Myyn itselleni ajatuksen”

17.12.2015Kirjoittaja: Laura Syrjälä

“Tämähän on ihan helppoa”. Näin Kim myy itselleen ajatuksen kerta toisensa jälkeen ja tarttuu taas savukkeeseen. Lopettaminen on Kimillä mielessä koko ajan, mutta päätöstä ei synny – ja miksi syntyisi, kun tupakointi tuottaa nautintoa ja antaa jokaiseen päivään hetkiä itselle.

Tietoa tupakoinnin lopettamisesta Kimillä on ja hän pitää lopettamista jopa helppona. Silti päätöstä ei synny, vaikka lopettaminen oli mielessä päivittäin kesällä 2015.

“Aloitin maantiepyöräilyn kesällä ja pyöräilin satoja kilometrejä viikossa. Hapenottokykyni näytti vihreää eli ihan hyvää. Silti en voinut olla miettimättä lopettamista ja sitä, olisiko hapenottokyky vielä parempi, jos en tupakoi.”

Lopettaminen vaatii yleensä päätöksen, josta pidetään kiinni. Mukavuudenhalu on tosiasiassa riippuvuutta, jonka tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska se on positiivinen kokemus.

“Olen lopettanut muutamaankin otteeseen. Tarvitsen päivittäin hetkiä itsekseni, joten kun lopetin, menin parvekkeelle pelkän kahvikupin kanssa. Koska se tuntui niin helpolta, olen myynyt itselleni ajatuksen siitä, että tämä on helppoa. Sen jälkeen voin aivan hyvin mennä ja polttaa yhden”.

“Myyn vielä itselleni lopettamisen”, vakuuttaa Kim. Terveyden tavoittelu on ajanut Kimin Personal Trainerin valmennukseen, joten motivaatio tupakoinnin lopettamiselle saattaa vielä löytyä.

Savuton elämä -tarinan kertoi Kim (44) Vihdistä. Kim ei ole ollut haastatteluhetkellä savuttomana. Lopettaminen on mielessä päivittäin, mutta päätöstä lopettamisesta hän ei ole tehnyt.