Nikotiinipurukumista nopea apu tupakanhimoon

18.12.2015

Tupakanhimo on yleisin vieroitusoire, kun tupakointia pyrkii lopettamaan tai vähentämään. Tupakanhimo kertoo fyysisestä nikotiiniriippuvuudesta, mutta se saatetaan myös kokea enemmän henkisenä riippuvuutena tai tapana, jota tekee mieli. Näin kertoo Vermanin teettämä tutkimus, jossa selvitettiin tupakoinnin ja sen lopettamisen motiiveita.

Purukumi on lääkkeellisistä korvaushoidoista suosituin. Tupakanhimoon haetaankin ensisijaisesti apuja nikotiinivalmisteista. Vastaajat kertovat purukumin tuovan nopeaa helpotusta tupakanhimoon. Himoa lievitetään myös muilla askareilla, kuten urheilemisella, siivoamisella ja harrastuksilla. Tutkimuksen mukaan sosiaaliset tilanteet eivät vaikuta tupakanhimoon, mutta tupakanhimo on suurimmillaan nautittaessa alkoholia tai stressaantuneena.

Verman tutki tupakointia ja lopettamisen motiiveja marraskuussa 2015. Laadullisen tutkimuksen kohderyhmässä olivat 25–55-vuotiaat suomalaiset, jotka joko tupakoivat tai ovat lopettaneet. Tutkimuksessa selvitettiiin sekä tupakoinnin että lopettamisen motiiveja sekä onnistumisen taustoja. Tutkimukseen osallistui 120 henkilöä ympäri Suomen, joista naisia oli 37% ja miehiä 67%. Tutkimuksen toteutti Q-tutkimus.