”Otin aina lisää, kun himo iski”

17.12.2015Kirjoittaja: Laura Syrjälä
“Siinä ne tupakat lojui pöydällä ja ovi kävi. Kyllä se alkuun ärsytti, mutta pian siihen tottui.” Näin kuvailee Heidi ensimmäistä viikkoaan tupakoimatta. Päästyään yli ensimmäisen viikon tunteista, lopettaminen sujui yllättävän helposti.

Mistä päätös syntyi?

“Monena uutena vuotena on ollut sama mielessä: nyt lopetan kokonaan ja lopullisesti”.

Tammikuussa 2015 Heidi päätti jälleen kokeilla lopettamista. Suurin motivaatio oli sillä hetkellä olo, joka oli tukkoinen ja limainen: “tuntui, etten saanut happea, eikä tupakkaa edes tehnyt mieli”.

Kuten monilla, tupakoinnin lopettaminen on mielessä usein, mutta aloittaminen siirtyy.

“Olen omasta mielestäni tapariippuvainen. Käyn kavereiden kanssa ulkona ja tupakoin sosiaalisissa tilanteissa ja kun ei ole tekemistä.”

Ensimmäinen viikko oli vaikein, koska Heidin puoliso tupakoi samaan aikaan, kun hän yritti lopettaa. Se ärsytti, mutta jokaiseen vaikeaan hetkeen Heidillä löytyi ratkaisu.

“Nikotiinivalmisteet olivat joka hetki mukana: aina otin enemmän nikotiinipurkkaa, kun himo iski.”

“Jo viikon jälkeen alkoi kuitenkin tuntua, että saan korvaushoidosta liikaa nikotiinia kuin mitä keho tarvitsi. Sen vain tunsi.”

Tupakanhimo ei ollut ainut vieroitusoire: hikoilu ja sydämen tykytykset kiusasivat myös alkuun. Niistä Heidi pääsi eroon jo viikon jälkeen, jonka jälkeen homma alkoi tuntua yhä helpommalta. Nikotiiniriippuvuudesta Heidi sanoi päässeensä eroon kaikkein helpoimmin: nikotiinipurukumi vaihtui tavalliseen purukumiin ajan myötä.

Porkkanasta ja puntista löytyi apu levottomalle ololle. Kun Heidi oli saanut fyysiset vieroitusoireet kuriin, piti keksiä tekemistä.

“Narskuttelin porkkanaa ja nostin punttia, kun ajatukset harhailivat tupakkaan.”

Heidi lisäsi päivittäistä liikuntaa ja löysi tekemistä. Vaikka liikunta oli ollut Heidin elämässä läsnä jo aiemmin, tupakoinnista vapautuva aika oli luontevaa täyttää liikunnalla. Samalla se vei ajatukset pois tupakasta, mikä oli tärkeintä.

Savuton elämä -tarinan kertoi Heidi (32) Lappeenrannasta. Heidi on ollut haastatteluhetkellä savuttomana 10 kuukautta. Lopettaminen tuntuu hyvältä, eikä puolison tai ystävien sauhuttelu häiritse. Savuttomuus on tuonut mukanaan paitsi terveyttä myös säästöjä.

Nicover-vieroitusoireet