Lopettamisen hyödyt & tupakoinnin riskit

Tupakoinnin vähentämisellä on välittömiä terveysvaikutuksia, kuten verenpaineen ja sykkeen laskeminen. Useat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tupakoinnin vähentäminen parantaa tuntuvasti mahdollisuuksiasi päästä kokonaan irti tupakasta sitten, kun olet siihen valmis.

Terveyshyödyt

Lopettamisesta seuraavat muutoksetKuinka pian lopettamisen jälkeen muutos tapahtuu
Hiilimonoksidi on hävinnyt elimistöstä 1 vrk
Nikotiini on hävinnyt elimistöstä  2 vrk
Haju- ja makuaisti alkavat parantua   muutaman päivän sisällä
Yskä ja limannousu lievittyvät    12 kk
Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi   23 kk
Sydäninfarktiin sairastumisen riski puolittuu    1 vuosi
Aivohalvauksen riski vähenee tupakoimattomien tasolle   515 vuotta
Keuhkosyövän vaara puolittuu    10 vuotta

Riskit

Tupakoinnin vaikutukset terveyteen ovat kiistattomia. Tutkimusten mukaan vaikutukset terveyteen ovat laaja-alaisia ja nopeita. Tupakointi heikentää terveyttä jo lyhyen käytön aikana.  

Ulkonäkö

Tupakointi muuttaa ulkonäköä, erityisesti iho alkaa vanheta nopeammin. Tupakoijan iho on usein harmaa ja kalpea. Tupakan sisältämä terva myös värjää hampaita ja käsiä keltaisiksi. Toisinaan tupakointi myös pahentaa aknea.  

Terveys

Tupakka sisältää yli 40 syöpää aiheuttavaa ainetta ja aiheuttaa monenlaisia sairauksia jo paljon ennen vakavampaa sairastumista. Erityisesti verenkiertoon ja hengityselimistöön kohdistuu painetta ja niihin liittyvät oireet ovat hyvin yleisiä: yskä, limaisuus, hengenahdistukset ja verenkiertohäiriöt. Suusairaudet ja hampaiden sairaudet ovat myös yleisiä.

Sosiaalisuus

Tupakanhajuinen hengitys ja tupakan savun tuoksu vaatteissa ja hiuksissa voi aiheuttaa epämieluisia tunteita sosiaalisessa kanssakäynnissä.

Lähteet: Hengitysliitto ry, Stumppi.fi